Pravilnik

Član  1.

Član Fudbalskog Kluba Beosoccer može postati svako dete uzrasta od 5 do 11 godina, koje je zdravstveno sposobno za treninge i takmičenja, i koje je dovoljno zrelo da može sa dovoljno pažnje da prati trening i učestvuje na takmičenjima. Roditelj člana kluba je u obavezi da na početku svake sezone (sezona počinje u septembru, a završava se u junu) i na polu sezoni (mart mesec) odvede dete na sportski pregled, gde će se utvrditi zdravstvena sposobnost deteta. Sportski pregled se obavlja 2 puta godišnje, na početku sezone i na polu sezoni. Ukoliko dete nije bilo na sportskom pregledu na početku sezone, a roditelj insistira da njegovo dete započne sa treniranjem, Fudbalski Klub Beosoccer neće snositi odgovornost, ukoliko dođe do zdravstvenih problema deteta, a dete nije sposobno za treninge i takmičenja.


Član 2.

Da bi dete postalo član Fudbalskog Kluba Beosoccer, potrebno je da roditelj u njegovo ime potpiše pristupnicu o udruživanju u klub, kao i da plati godišnju članarinu. Godišnja članarina za sezonu 2023/24 iznosi 41.000,00 dinara (za rođenu braću ukupno 64.000,00 dinara) i odnosi se na sportsku godinu koja traje 10 meseci, od početka septembra do polovine juna. Godišnja članarina može se platiti u celosti ili u mesečnim ratama počev od septembra meseca i to:

 • Do 10-tog septembra 4.500,00 dinara (ili 7.000,00 dinara za rođ. braću);
 • Do 10-tog oktobra 4.500,00 dinara (ili 7.000,00 dinara za rođ. braću);
 • Do 10-tog novembra 4.500,00 dinara (ili 7.000,00 dinara za rođ. braću);
 • Do 10-tog decembra 4.500,00 dinara (ili 7.000,00 dinara za rođ. braću);
 • Po dolasku na prvi trening u januaru 1.500,00 (ili 2.500,00 dinara za rođ. braću);
 • Do 10-tog februara 4.500,00 (ili 7.000,00 dinara za rođ. braću);
 • Do 10-tog marta 4.500,00 dinara (ili 7.000,00 dinara za rođ. braću);
 • Do 10-tog aprila 4.500,00 dinara (ili 7.000,00 dinara za rođ. braću);
 • Do 10-tog maja 4.500,00 dinara (ili 7.000,00 dinara za rođ. braću);
 • Do 10-tog juna 2.500,00 dinara (ili 4.000,00 dinara za rođ. braću).

Stari članovi godišnju članarinu plaćaju u ratama počev od septembra meseca, jer od početka septembra počinje sa radom škola Fudbalskog Kluba Beosoccer. Ukoliko se stari članovi pojave u oktobru ili kasnije moraće da plate rate i za septembar i za ostale mesece u kojima nisu bili, bez obzira što nisu dolazili.

Novi članovi ukoliko započnu sa treniranjem posle septembra meseca, godišnju članarinu plaćaće u ratama počev od meseca u kome su započeli sa treniranjem (ili u celosti umanjenu za onoliko meseci, koliko su kasnili za početkom sportske godine).

Ukoliko novi član započne sa treniranjem od polovine nekog meseca, platiće umanjenu ratu za taj mesec a koja iznosi 2500 dinara, a potom će nastaviti sa plaćanjem rata godišnje članarine u skladu sa pravilnikom.

Kašnjenje sa uplatama rata godišnje članarine će se u izuzetnim okolnostima tolerisati do 5 dana, nakon toga rata godišnje članarine će iznositi za 500 dinara više .

Ukoliko dođe do velikih promena kursnih razlika evra u odnosu na dinar, klub zadržava pravo da poveća vrednost godišnje članarine, čime bi se i rata godišnje članarine povećala.

Godišnja članarina koju plaćaju pridruženi članovi kluba, ne predstavlja pružanje usluga kluba članovima kluba,  jer naš klub se ne bavi pružanjem usluga, niti prodajom dobara, već plaćanjem godišnje članarine pridruženih članova kluba se omogućava razvoj bazičnog fudbala u Srbiji, koji je primaran cilj kluba.


Član 3.

Broj treninga u jednom mesecu zavisi od godišnjeg kalendara rada Fudbalskog Kluba Beosoccer, i taj broj se kreće od 3 treninga (u januaru),   8 ili 9 ( u aprilu, i junu) do 11, 12 ili 13 treninga (u septembru, oktobru, novembru, decembru, februaru, martu i maju). Kada se posmatra na nedeljnom nivou, broj treninga iznosi 3 puta nedeljno, a kada se posmtara na mesečnom nivou broja treninga iznosi od 3 do oko 12 puta mesečno.


Član 4.

Kada dete postane član Fudbalskog Kluba Beosoccer, njegovo članstvo traje sve do momenta kada dete napuni 12 godina života (odnosno po završetku 5-tog razreda), što predstavlja uzrasnu granicu do kog perioda Fudbalski Klub Beosoker organizuje školu fudbala za decu. Dete je član kluba sve dok redovno dolazi na treninge, i dok njegovi roditelji redovno izmiruju obaveze prema klubu (odnosno plaćaju godišnju članarinu).


Član 5.

Dete kao član kluba, kada započne se treniranjem dužno je da redovno dolazi na treninge do završetka sportske godine ( do polovine juna, kada počinje zvanična letnja pauza Fudbalskog Kluba Beosoccer), kako bi se postigli željeni makslimalni rezultati, i mogao videti značajni napredak kod dece.

Dete kao član kluba ne može trenirati par meseci, pa potom napraviti pauzu po želji deteta ili roditelja, pa potom ponovo nastaviti sa treniranjem. Ako dođe do takvog slučaja, i dete ponovo želi nastaviti sa treniranjem, roditelj je u obavezi da plati sve zaostale rate godišnje članarine (u punom iznosu) kada se dete nije pojavljivalo na treninzima.

U slučaju da član kluba prekine sa treninzima i ode na pauzu, pre zvanične pauze u junu mesecu, a ne plati poslednje rate godišnje članarine za navedene mesece, član kluba neće moći nastaviti sa treniranjem u septembru mesecu, dok roditelj ne izmiri sve svoje obaveze prema klubu iz prethodne sezone, odnosno sportske godine.

Član kluba i njegov roditelj u obavezi su da poštuju godišnji kalendar sportske godine Fudbalskog Kluba Beosoccer.


Član 6.

Član kluba je dužan da redovno dolazi na treninge. Opravdan nedolazak na trening je samo u slučaju kada je dete bolesno ili povređeno. Roditelj je dužan da obavesti klub, kada je njegovo dete bolesno i kada ne može dolaziti na treninge.

Mesečna rata godišnje članarine se može umanjiti na 2000 dinara  samo u slučaju ako je dete bilo bolesno ili povređeno i nije moglo prisustvovati treninzima više od dve nedelje u toku jednog meseca, a pod uslovom da roditelj donese lekarsko opravdanje sa navedenim datumom opravdanog odsustva.

Umanjenje članarine zbog bolesti ili povrede deteta, moguće je samo jednom u toku sezone, od septembra do juna.

Dete koje nije prisutno na treninzima zbog bolesti do dve nedelje u toku jednog meseca ( uz lekarsko opravdanje), platiće ratu godišnje članarine kao i kada je redovno prisutno na treninzima.

U slučaju da dete iz drugih razloga ne dolazi na treninge (bilo koja putovanja u toku sportske sezone, poseta rođendana itd.), smatraće se kao neopravdano odsutno i platiće ratu godišnje članarine kao i kada je redovno prisutno na treninzima, jer su rotidelji u trenutku upisivanja deteta u klub upoznati i saglasni sa sportskim kalendarom Fudbalskog Kluba Beosoccer.


Član 7.

U svakom trenutku kada roditelj oseti potrebu da svoje dete ispiše iz Fudbalskog Kluba Beosoker, može to učiniti veoma lako informisanjem uprave kluba i trenera, da se njegovo dete ispisuje i da neće više trenirati u klubu. Nije potrebna nikakva ispisnica da bi dete prestalo biti član Fudbalskog Kluba Beosoccer, i postalo član nekog drugog kluba.

Kada roditelj ispiše svoje dete iz Fudbalskog Kluba Beosoccer (tj. javi upravi kluba da dete više neće trenirati), i posle određenog vremena želi ponovo da učlani svoje dete u Fudbalski Klub Beosoccer, može to učiniti samo pod uslovom da:

 • plati upisninu ( u iznosu od 5.000,00 dinara), koja se plaća samo kod ponovnog upisa dece u klub, i
 • uplati ratu godišnje članarine (ili u celosti).

Član 8.

Član kluba je dužan da dođe na trening minimum 10 minuta pre početka treninga, kako bi imao dovoljno vremena da se presvuče i da se pripremi za trening. Zabranjeno je da članovi kluba kasne na treninge, jer će se kod učestalog kašnjenja zabraniti članu kluba da uđe na trening kada kasni. Prilikom kašnjenja dete se može povrediti jer nije dovoljno zagrejano za trening, a i kašnjenje članova dovodi do ometanja uspešne organizacije treninga.


Član 9.

Član kluba je dužan da se disciplinovano ponaša na treninzima i takmičenjima, i da poštuje i izvršava sve zadatke koje mu trener zada.

Dete koje ometa organizaciju treninga i nije sposobno da prati trening, biće isključeno iz aktivnosti na treningu, i sedeće na klupi određeno vreme ili do kraja treninga.

Dete koje nije sposobno da prati trening i ometa organizaciju treninga i dok sedi na klupi, posle nekoliko opomena biće udaljeno sa treninga.

Dete koje nije sposobno da prati trening i veoma često ometa organizaciju treninga, i ne poštuje autoritet trenera, ne može biti član Fudbalskog Kluba Beosoker, i neće mu se dozvoliti da prisustvuje treninzima.

Dužnost roditelja je da utiču da se njihovo dete, koje je član Fudbalskog Kluba Beosoccer ponaša disciplinovano na treninzima i takmičenjima, i da predstavlja uzor novim članovima koji tek dolaze.


Član 10.

Član kluba je dužan da nosi na trening čiste patike, šorc, majicu, flašicu sa vodom (sa obeleženim imenom) i ukoliko je hladnije u sali trenerku i duks. Zabranjeno je trenirati u prljavim patikama, u kojima je dete išlo po ulici, ili u kopačkama.


Član 11.

Roditeljima je dozvoljeno posmatranje samo prvog treninga kada upisuju dete u klub, da bi videli kako treneri rade sa njihovom decom u klubu. U svim ostalim slučajevima roditeljima je zabranjeno posmatranje treninga. Jer prisustvo roditelja na treningu dovodi do odvlačenja i ometanja pažnje deteta.


Član 12.

Roditeljima je zabranjen ulazak u svlačionice gde se deca presvlače, kao i pomoć pri presvlačenju dece pre i posle treninga. Jedino na taj način ćemo uticati na decu, da se što je pre moguće osamostale u pripremi za trening, kao i svakodnevne aktivnosti. Samo roditeljima čija deca imaju 5-6 godina može se dozvoliti u početku dok ne nauče, da uđu u svlačionicu i pomognu deci oko presvlačenja.


Član 13.

Svaki član kluba koji je zdravstveno sposoban, može se takmičiti u ligaškim takmičenjima na kojima Fudbalski Klub Beosoccer učestvuje. Kotizacija za ligaško takmičenje se dodatno plaća, i odnosi se na period takmičenja od kraja oktobra, pa do polovine juna, sa kraćim pauzama između. Iznos kotizacije za godinu dana će se saopštiti naknadno roditeljima, i plaća se u celosti do polovine oktobra meseca ili u dve rate, 1 rata do polovine oktobra meseca, a 2 rata do polovine novembra meseca.


Član 14.

Oprema za takmičenje se sastoji iz dresa (dres se dobija na korišćenje za jednu sezonu od kluba, a potom se vraća u klub), patika za fudbal (sa ravnim ili turf đonom), kostobrana (roditelji sami kupuju u sportskim radnjama) i štucni (dugačkih čarapa koje se kupuju u klubu).


Član 15.

Roditelji dece koji su uplatili kotizaciju za učešće dece na ligaškom takmičenju, dužni su da redovno dovode svoju decu na utakmice koje se održavaju subotom ili nedeljom. Roditelji koji ne mogu dovesti dete na utakmicu, dužni su da jave minimum jedan dan ranije pre održavanja utakmice.

Roditelji su dužni biti sa decom pola sata pre početka utakmice, kako bi deca imala oko 15 minuta da se presvuku i 15 minuta da se zagreju dovoljno za utakmicu, kako se ne bi povredila u toku utakmice.


Član 16.

Roditeljima je zabranjeno da ulaze u svlačionice pre i posle utakmice, kao i da pomažu deci takmičarima oko presvlačenja. Roditelji svoju decu mogu sačekati ispred svlačionica. Naš zajednički cilj traba da bude da se deca što pre osamostale.


Član 17.

Roditeljima je zabranjeno da stoje pored trenera i ekipe za vreme utakmice, već utakmicu mogu i trebaju posmatrati odakle i sva publika posmatra utakmicu, sa tribina.

Zabranjeno je da roditelji sugerišu deci iz publike u toku utakmice kako treba igrati, pored trenera koji je zadužen da vodi ekipu. Takođe je zabranjeno da roditelji dovikuju ili vređaju sudiju za vreme utakmice, ukoliko im se nešto ne dopada. Na taj način mogu ometati samo trenerov rad, sudijin rad, kao i odvlačiti pažnju kod dece, što može dovesti do slabije koncentracije dece, pa i do slabije igre deteta, a samim tim i cele ekipe.


Član 18.

Cilj Fudbalskog Kluba Beosoccer je pojedinačni napredak svakog deteta u klubu koje se takmiči, iz utakmice u utakmicu, a ne samo trenutni rezultat ekipe (tj. pobeda po svaku cenu). Tog cilja se trebaju pridržavati kako treneri, tako i roditelji svakog deteta u klubu.